Recepty Petry Šlechtické

Recepty Petry Šlechtické

Pečení a příprava kolem něj mě od malička zajímala a lákala. Už při prvním pečení jsem na to šla sofistikovaně a když v receptu psali 10 cm másla, nelenila jsem a vytáhla krejčovský metr, co měla mamka v šití, a řádně jsem odměřila! Tím to vlastně celé začalo. Bylo mi asi tak 10 a první hrníčkový koláč s meruňkami byl na světě. Pekla a peče naše maminka a od mala jsme doma vždy měli pravidelně o víkendu napečeno. Nezapomenu, co mi při prvním pečení prozradila, a to, že největší ingrediencí je láska, kterou do toho dám. To mě tehdy nejvíce zaujalo a věřím, že je to i pro mě to, co mě u toho tolik drží a co předávám dál. Nedělám velké a složité věci. Peču pro radost, jednoduše, se základním vybavením a prostým cílem – udělat radost, sobě, blízkým a všem co se zrovna zastaví.

A jak většina víte, naše rodina je velká a tedy pečení není zdaleka jen víkendové, ale stala se z něj běžná součást týdne, kdy se peče na odpolední svačinu a nejen na ni :-). Aktuálními hity jsou klasické kynuté buchty s povidly a víkendové lívance. A nebojím se ponechat slovo „klasické“, i když jsou oba recepty upravené pro ty, kdo nemohou mléko a vejce (tak jako my) a dá se tak říci, že jsou to varianty veganské :-D. Nelekejte se nic, když je vyzkoušíte, možná si zboříte pár předsudků a tvrzení, že bez vajec a mléka to nejde a není ono… naopak. Jde! Je to možná tak stejné, jako když vám rodiče v dětství říkali, že se buchta nemá jíst teplá/čerstvá a přitom je to to nejlepší.

A protože pro toto pečení je potřebné rostlinné mléko, přidávám i recept na jeho přípravu, který jsem doplnila o variantu kořeněnou s léčivou silou. Tu můžete popíjet k upečeným dobrotám.

Tedy nebojte se zkoušet, recepty uzpůsobovat vlastním potřebám a na mýty nemyslete. Spíš si užívejte radost, že vše je možné!

Kynuté buchty

Dělám je často na odpolední svačinu, teplé a čerstvé jsou nejlepší a vlastně dlouho jsme ani nevěděli, jak chutnají druhý den. Těsto kyne hodinu a buchty se pečou 30 minut. Náplň si můžete vybrat dle preferencí a chutí. Z půl kila máte krásných 28 ks.

Z čeho připravíte těsto:

500 g špaldové mouky (tip – běžně k dostání Lidl, Tesco, DM)

70 g třtinového cukru

7 g instantního droždí, nebo půlka kostky čerstvého

220 – 250 ml rostlinného mléka (mandlové, sojové nebo obilné)

2 lžičky vanilkového pudinku (výborný je ten od Amylonu)

75 g rostlinného másla (např. Alsan)

Špetka soli (tip – růžová himalájská)

Pozn. pokud můžete běžné mléčné výrobky, místo rostlinného mléka dejte obyčejné a stejně místo rostlinného másla dejte klasické.

Jak je dobré postupovat:

Do velké mísy si odvažte mouku a cukr – jemně promíchejte a ve středu si udělejte důlek. Ohřejte lehce mléko, aby bylo vlažné, ne horké a nalejte trochu do důlku. Do něj přidejte droždí. Mísu zakryjte utěrkou a nechte chvíli (10 min), aby vzešel kvásek. Mezitím si rozpusťte tuk. Když kvásek nabyde, přidejte na sypkou část ještě špetku soli a pudink. Začněte od středu zpracovávat těsto. Souběžně přilévejte tuk a mléko. Těsto vařečkou, a nebo pokud máte hnětací robot, zadělejte tak, že se postupně přestane lepit na stěny. Množství mléka použijte dle potřeby. Připravené těsto zakryjte utěrkou a nechte kynutou na teplém místě hodinu.

V mezičase si připravte pekáč, který vymažte, tak jak jste zvyklý a náplň (jednu či více druhů). Nejrychlejší jsou povidla :-).

Vykynuté těsto rozdělte na dva díly. Začněte s prvním na pomoučněném vále postupně vyválejte (cca 1cm tloušťka) a rozkrájejte na čtverce, tak, abyste mohli položit náplň doprostřed a zabalit. Vytvarujte buchtu a vložte do pekáčku spojem dolů. Takhle postupně jednu vedle druhé. Stejně tak i s druhým dílem těsta.

Pomašlujeme tukem a necháme ještě 15 minut nakynout, zakryté utěrkou.

Buchty dejte do rozehřáté trouby na 180 ℃ a pečte 30 min.

Recept vychází z pečení známého blogera pana Cuketky.

Víkendové lívance

Jak už název prozrazuje, děláme je o víkendu a to rovnou k snídani. Je to už takový rituál, po týdnu si užít dlouhou společnou snídani, kdy se snažíme neplánovat povinnosti a mít volno. Lívance opékám přímo na pánvičce. Není třeba dávat tuk, ale pokud jste zvyklí nebo vyžaduje pánev, tak použijte tuk. Z množství je odhadem 30 lívanců.

Z čeho připravíte těsto:

250 g špaldové mouky

700 ml nemléčného kysaného nápoje (tip – Sójový zakysaný nápoj Lunter)

2 lžičky bio jedlá soda

3 lžičky třtinového cukru

3 lžičky vanilkového pudinku (výborný je ten od Amylonu)

špetka soli (tip – růžová himalájská)

Vše smícháme tak, aby v těstě nebyly hrudky. Potom stačí rozehřát pánev a po čtyřech opékáme na pánvi z jedné a druhé strany.

Teplé obalujeme ve skořicovém cukru a nebo zdobíme povidly, marmeládou, jogurtem… tím, co vám chutná.

Zlaté mandlové mléko

Domácí mandlové mléko je lahodná věc sama o sobě a doporučuji ho připravovat všem, co nemohou mléko kravské. K tomu ještě, když ho okořeníte mocným kořením, spojí se lahodnost a léčivá síla. Podle ajurvédy je zlaté mléko léčivým nápojem, který příznivě prospívá našemu tělu. Doporučuje se při nachlazení, bolestech hlavy, úzkostech a také při nesnadném spaní.

Než se pustíme do přípravy je potřeba počítat s tím, což nás některé možná limituje od vlastní výroby, že na tuto přípravu je opravdu nutný výkonný mixér (blender) a potom plátýnko, přes které mléko scezujeme. Jakmile ale máte k dispozici tyto dvě potřebnosti, nic vás pak nezastaví. A vězte, že se vám budou hodit na mnoho dalšího.

1 hrnek mandlí (namočte přes noc do vody)

Druhý den si připravte výkonný mixér a tyto ingredience:

2-3 hrnky vody

2 -3 datle nebo jiné sladidlo – agávový sirup, javorový (podle chuti)

špetka soli (himalájská růžová)

kousek zázvoru (asi 1 -2 cm)

1 lžička kurkumy

1 lžička skořice

špetka kardamonu

Toto vše dejte do mixéru a velmi dobře rozmixujte. Vodu můžete přidávat postupně. Stejně i slazení si přidávejte dle chuti.

Scezení – část, kdy se bude hodit zručnost a jemná síla. Plátýnko umístěte kolem nějaké mísy (ideálně takové, co má okraj a gumičkou připevněte) a umixované mléko přes něj postupně přelívejte a pak zcela vymačkejte.

Mléko přelijte do láhve, v lednici vydrží až 3 – 4 dny.

Příprava samotného mandlového mléka je stejná, jen nedoplňujeme koření (kurkuma, zázvor, skořice, kardamon) a vody může být více 3-4 hrnky. Jinak je postup zcela stejný.

Foto a text: Petra Šlechtická

Žádné komentáře

Přidejte svůj komentář

six + four =