Buddhova miska Lucky Martinové

Buddhova miska Lucky Martinové

Buddhova miska

Tentokrát jsem si pro vás nepřipravila recept, ale spíše takový návod, jak během chvilky vykouzlit zdravé a chutné jídlo, které navíc skvěle vypadá!
Všimli jste si, že v poslední době se stalo velkým hitem podávání jídel v miskách?
Tzv. Buddha bowls jsou trendem zdravého životního stylu a jejich kouzlo tkví v tom, že mají nespočet variací podle toho, na co máte chuť a co zrovna máte doma.
Zjednodušeně řečeno je Buddhova miska vyvážené jídlo, které by mělo vždy obsahovat teplou (pseudo)obilninu, tepelně upravenou i syrovou zeleninu, živočišnou či rostlinnou bílkovinu a zdravý tuk. To, co si do jednotlivých skupin doplníte vy, je na vaší fantazii. Do středu misky nasypte do hezkého kopečku obilninu a pak už ji jen obkládejte a zdobte ostatními ingrediencemi, případně zakápněte domácí zálivkou, dresinkem.
Když otevřete lednici a spíž, téměř vždy najdete něco, co se do misky bude hodit!
Ehm… samozřejmě nemám na mysli kečup, salám ani brambůrky 😀

Pro představu můžete vybírat z těchto surovin a pak už jen kombinovat.
(Pseudo)obilniny: quinoa, kuskus, bulgur, bílá i celozrnná rýže, pohanka, jáhly, kroupy

Zelenina: jakákoli pečená, dušená, fermentovaná nebo syrová zelenina, ideálně vždy něco z kořenové, bulvové i listové zeleniny

Bílkovina: dušené či pečené maso (kuřecí, krůtí,…), ryba, vejce, sýr (haloumi, feta, kozí sýr,…), tofu, cizrna, čočka

Zdravé tuky: za studena lisované oleje, avokádo, ořechy, semínka

Pro inspiraci příkladám dvě varianty:

Na jedné je quinoa, pečené batáty, restovaná cuketa, hummus, špenát, dušená brokolice a mandle

Na druhé celozrnná rýže, krůtí maso v pikantní marinádě, pečená máslová dýně, špenát, avokádo, kešu ořechy a konopná semínka

Text i fotografie: Lucie Martinová

Žádné komentáře

Přidejte svůj komentář

thirteen − twelve =