Říjnové recepty Lucky Martinové

Říjnové recepty Lucky Martinové

Mandlové sušenky s ořechy a čokoládou

Pravidelně si doma připravuji mandlové mléko. Vždy jsem si lámala hlavu nad tím, jak naložit s „odpadem“, tedy mandlovou drtí, která po jeho přípravě zůstává. Tyhle sušenky jsou, myslím, skvělým využitím. Pokud mandlovou drť nemáte, použijte prostě mandlovou mouku, která má ještě jemnější strukturu, a nebo prostě jen namelte mandle. Z drti jsou sušenky trochu víc rustikální J.

Na cca 10 sušenek:

200 g mandlové drti, která zbyde po přípravě mandlového mléka, nebo mandlové mouky

200 g ořechového másla (já použila arašídovo-kokosové od značky Šufánek)

100 ml kokosového nebo datlového sirupu

špetka soli

špetka skořice, špetka vanilky

2 lžíce chia semínek + 6 lžic vody

1 lžička kypřícího prášku a 1 lžička sody na pečení

hrst ořechů (výborné jsou vlašské nebo pekany)

70 g nahrubo nasekané hořké čokolády

Postup:

Nejprve si v misce smícháme chia semínka s vodou a necháme nasáknout. Poté ve větší míse smícháme všechny suché ingredience. V druhé misce smícháme ořechové máslo, sirup a nabobtnalá chia semínka. Tuto směs vmícháme do mísy se suchými ingrediencemi, nakonec přidáme nahrubo nasekané ořechy a čokoládu. Rukama z těsta tvoříme sušenky velké asi jako dlaň a vysoké cca 1 cm a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme cca 15 min při 180 stupních celsia. Nejlepší jsou ještě teplé!

Zeleninová omáčka s koprem

Záměrně jsem nechtěla nazvat toto jídlo „koprovka“. Možná by to někoho předem odradilo od toho ji zkusit. Je to totiž omáčka plná zdravé zeleniny a zahuštěná jen rozmixovanou zeleninou a trochou kuzu (zdravý škrob).

Zkuste ji a uvidíte. Nikdo nepozná, že to není hutná smetanová omáčka s jíškou…

Na cca 4 porce:

1 lžíce ghí (přepuštěné máslo)

1 cibule

1 žlutá cuketa (oloupaná)

1 větší petržel (oloupaná)

½ pórku (světlá část)

1 lžíce hladké špaldové mouky

400 ml hovězího nebo zeleninového vývaru

200 ml bio smetany (klidně i rostlinné)

1 lžíce kuzu nebo arrowrootu (zdravý druh škrobu, který omáčku zahustí, je-li to potřeba, oba se dají seznat v prodejnách zdravé výživy)

sůl, pepř, ocet podle chuti

svazek kopru (otrhané jen jemné lístky a nakrájené najemno)

Postup:

Na lžíci ghí orestujeme pokrájenou cibuli. Po chvíli přidáme i pokrájený pórek, petržel a oloupanou cuketu. Restujeme do změknutí. Pak vsypeme lžíci mouky, zalijeme horkým vývarem a rovnou přidáme i smetanu. Vaříme cca 10 minut, až je zelenina hezky měkká. Osolíme, opepříme a omáčku rozmixujeme ponorným mixérem do jemné konzistence. Pokud je omáčka příliš tekutá, můžeme ji zahustit lžící kuzu nebo arrowrootu rozmíchaného v troše vody. Nakonec dochutíme solí, pepřem, octem (klasickým nebo i jablečným) a úplně těsně před podáváním vsypeme nasekaný kopr, aby si zachoval krásně zelenou barvu.

Servírujeme podle obliby s vařeným hovězím masem, vejcem a domácími knedlíky či vařenými brambory. Omáčka je výtečná s čímkoli. A pokud uděláte její tekutější verzi a servírujete ji s pošírovaným vejcem, máte skvělou zdravou verzi kulajdy!

Text i fotografie: Lucie Martinová

 

 

Žádné komentáře

Přidejte svůj komentář

five × 3 =