Z Lucčiny květnové kuchyně

Z Lucčiny květnové kuchyně

Avo toast 

Skvělé, rychlé, lahodné a zároveň výživné jídlo. Hodí se na snídani, svačinu i lehkou večeři.

Vydlabeme dužinu z půlky zralého avokáda a rozmačkáme s trochou citrónové šťávy, solí, pepřem, trochou česneku (já použila domácí pesto z medvědího česneku) a, pokud máte rádi, s trochou chilli nebo kouskem čerstvé chilli papričky.

Otoastujeme si plátek žitného kváskového chleba. Peči si vlastní nebo mi moc chutná kulatý žitný z Náš Grunt.

Na nepřilnavé pánvi si na ghí připravíme sázené vejce (my vždy říkali “volské oko” ;).

Toast potřeme rozmačkaným avokádem, dáme na něj vejce a posypeme dýňovými semínky.

 

Pohanková kaše s povidly a mákem

Máte rádi koláče s povidly a mákem? A co kdyby se schovaly do zdravé snídaňové kaše?

Den předem (stačí i pár hodin předem) si namočíme sušené švestky nebo jablka.

Na jednu porci povaříme cca 50g pohanky lámanky ve vodě s trochou soli a špetkou skořice. Když kaše zhoustne, přidáme do ní tři lžíce jablečného pyré, lžíci kvalitních švestkových povidel, lžíci hořkého kakaa a lžíci mletého máku. Pokud máte rádi kaši řidší, přidejte víc tekutiny. Prohřejeme a vmícháne lžičku ghí nebo kokosového oleje.

Servírujeme do hlubokého talíře nebo misky, posypeme namočeným sušeným ovocem a libovolnými oříšky. Já použila vlašské a k tomu sekané kakaové boby.

 

Autor a foto: Lucka Martinová

Žádné komentáře

Přidejte svůj komentář

three × 3 =