Ranní ovesná kaše

Ranní ovesná kaše

Asi to znáte, přes léto vám vůbec nevadí nastartovat den smoothie, ovocným džusem nebo jogurtem. Ale s příchodem podzimu si tělo žádá už po ránu zahřát. Podle tradiční čínské medicíny i ajurvédy je snídaně nejdůležitějším jídlem dne a měla by být teplá. Nastartuje náš metabolismus a zahřeje nás, abychom lépe odolávali chladnému a větrnému počasí. Začněte tedy den obilnou kaší!

Seznam ingrediencí je orientační a můžete ho měnit podle chuti. Množství upravte dle počtu strávníků. Na 1 porci použijte ½ hrnku vloček.

Večer vsypte do malého kastrůlku vločky, přidejte špetku soli, lžíci chia semínek, lžíci dýňových semínek a pár mandlí. Chcete-li kaši sladší, přidejte na kousky nakrájené sušené švestky, datle nebo křížaly. Můžete přidat špetku vanilky, skořice, hřebíčku nebo kardamomu. Zalijte vodou (nebo rostlinným mlékem) tak, aby tekutina sahala asi 1cm nad připravenou směs. Lehce promíchejte a nechte do rána stát při pokojové teplotě. Tím se vločky částečně fermentují a budou lépe stravitelné.

Ráno směs stačí lehce prohřát, vločky už jsou měkké, takže není třeba dlouhého vaření. Do kaše přidejte lžičku tuku (nejlépe přepuštěné máslo nebo kokosový olej), který zajistí pomalé uvolňování sacharidů, a případně kapku javorového či datlového sirupu, nebo med.

Na závěr kaši doplňte podušeným ovocem (syrové ovoce v kombinaci s obilninami není dobře stravitelné, a proto je lepší ho krátce podusit). Teď na podzim jsou nejlepší volbou jablka, hrušky, švestky nebo jejich směs. Podušeným ovocem kaši přelijte a můžete servírovat.

 

autor: Lucie Martinová

Žádné komentáře

Komentáře jsou uzavřeny