Ranní miska potěšení

Ranní miska potěšení

V jedné reklamě se říká, že „ráno dělá den“. Začněte ten svůj miskou výborného domacího muesli a to buď v zapečené variantě (tzv. granola), nebo v sypké směsi plné zdraví a chuti.

Granola – zapečené muesli

Máte rádi po ránu muesli s mlékem nebo jogurtem? Raději než komerční verze, udělejte si vlastní směs doma. Budete vědět, že v něm máte kvalitní oleje, mnohem méně cukru a žádnou mouku! Příprava je snadná a můžete do ní dát to, co máte rádi a co prospívá Vašemu zdraví….

115g jemných (drcených) ovesných vloček

115g celých ovesných vloček

50g slunečnicových semínek

25g sezamových semínek

75g ořechů – mandlí, lískových, kešu

50ml řepkového oleje

50ml medu

100g sušeného ovoce (směs rozinek, brusinek, pokrájených meruněk, …)

Předehřejte troubu na 140 stupňů, Smíchejte v misce vločky, semínka a ořechy. V kastrůlku zahřejte olej s medem, aby se propojily, nevařte! Přidejte k sypké směsi a dobře promíchejte. Plech vyložte pečícím papírem a rozprostřete na něj směs. Dejte péct do křupava na cca 30 minut, občas promíchejte a hlídejte, aby se nepřipálilo (případně snižte teplotu). Vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Potom přidejte sušené ovoce a promíchejte. Úplně vychladlou granolu dejte do vzduchotěsné nádoby. Teoreticky vydrží pár týdnů, prakticky nepřežije několik dní:-).

Variace: obměňujte sušené ovoce, semínka i ořechy. Můžete zkusit experimentovat i s vločkami, hodí se třeba ječné, ale ovesné by měly být vždy ve větším poměru. Přiznám se, že v mé oblíbené verzi jsou i kousky hořké čokolády (přidané až když je granola úplně vystudlá.)

 

Luxusní domácí muesli

Pokud preferujete sypké nesladké muesli oproti granole, také si ho zkuste připravit doma, alespoň v něm budete mít vždy jen to, co máte rádi! Můžete ho různě obměňovat, takže Vám nezevšední a budete si tak dopřávat nejen nové chutě, ale i obohatíte Vaše tělo o různé vitamíny a minerály.

50g slunečnicových semínek

25g dýňových semínek

115g ovesných vloček jemných

115g pšeničných vloček

115g ječných vloček

115g rozinek

115g nasekaných lískových oříšků

115g nesířených meruněk, pokrájené na kousky

50g sušených jablek, na kousky

25g sušeného kokosu

Do větší pánve dejte na sucho opražit slunečnicová a dýňová semínka, na cca 3 minuty, do zlatova, pravidelně je promíchejte, ať se nepřipálí. Nechte je úplně vychladnout a poté je smíchejte s ostatními ingrediencemi. Uchovejte ve vzduchotěsné nádobě. Můžete si samozřejmě připravovat i menší množství a mít je tak neustále čerstvé.

Variace: nemáte-li po ruce různé druhy vloček, nebo se jich trochu bojíte, nahraďte je ve stejném množství celými ovesnými vločkami. Stejně tak, pokud Vám některé ovoce nebo ořechy nechutnají, obměňte je ve stejném poměru za Vámi preferované druhy. Nebojte se experimentovat…

Žádné komentáře

Komentáře jsou uzavřeny