Lucčiny prázdninové recepty

Lucčiny prázdninové recepty

Jahodovo-rebarborové muffiny 

300g špaldové mouky (půl na půl hladká a celozrnná)

125g másla

250ml bílého jogurtu

150g třtinového cukru

kypřící prášek bez fosfátů

1/2 lžičky jedlé sody

1 lžička skořice

1/2 lžičky vanilky

2 vejce

2 lžíce ovesných vloček

hrnek očištěných a pokrájených jahod a hrnek pokrájené rebarbory

Ve větší míse smícháme všechny sypké ingredience. V kastrůlku rozehřejeme máslo a po mírném zchladnutí do nej vmícháme jogurt a vejce.

Tuto směs smícháme se suchými ingrediencemi a nakonec vmícháme jahody a rebarboru. Těsto rozdělíme do muffinových formiček a každý kousek lehce posypeme ovesnými vločkami.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 30 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde suchá.

Jahodové smoothie

Na smoothie rozmixujeme 5 velkých jahod, 1 zmrzlý banán, 3 předem namočené datle, 3 dcl mandlového (nebo jiného) mléka a špetku vanilky.

Salát s pečenými rajčaty a kozím sýrem

3 středně velká rajčata příčně rozpůlíme a vložíme řezem nahoru do pekáčku. Lehce osolíme, posypeme sušeným tymiánem a pokapeme olivovým olejem. Dáme péct do trouby vyhřáté na 220 stupňů na cca 45 min. Pak necháme ve vypnuté troubě ještě hodinu “dosušit”.

Připravíme si dresing smícháním 4 lžic olivového oleje, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce javorového sirupu/medu, 1 lžičky dijonské hořčice, soli a pepře.

Omyjeme a osušíme směs salátových listů (hodí se hlávkový, rukola, polníček, mladý špenát, …).

V silnostěnné pánvi na sucho opražíme hrst vlašských ořechů. Na malé kousky nakrájíme půl sladké hrušky.

Plísňový kozí sýr nakrájíme na větší kousky a dáme je na chvíli pod gril rozpéct.

Smícháme salátové listy, kousky hrušek a ořechy a rukama promneme s připraveným dresinkem.

Naservírujeme na talíř a poklademe upečenými rajčaty a rozpečeným sýrem.

Můžeme podávat s křupavou bagetkou nebo opečeným chlebem.

Autor textu a fotografií: Lucie Martinová

 

Žádné komentáře

Přidejte svůj komentář

four − two =