Z Lucčiny listopadové kuchyně…

Z Lucčiny listopadové kuchyně…

Kroupové rizoto s pečenou řepou a dýní

Tenhle recept je důkazem toho, že nejlépe spolu chutnají suroviny, které současně dozrávají. Vynikající a zahřívací rizoto, které v tuto roční dobu dodá našemu tělu nejen spoustu živin, ale pohladí i po duši.

Na 2 porce namočíme cca 150g ječných krup alespoň na dvě hodiny do vody. Pak v nové vodě vaříme se solí a trochou olivového oleje do změknutí (cca 45 min).

Mezitím si upečeme na klínky nakrájenou 1 červenou řepu a 1/2 dýně hokkaidó. Stačí jen osolit, opepřit a polít olivovým olejem, případně můžeme posypat čerstvým nebo sušeným rozmarýnem, tymiánem, šalvějí. Pečeme cca  45 min na 180 stupňů.

Na přepuštěném másle osmahneme na jemno 1 pokrájenou cibuli a 1 stroužek česneku. Na tento základ vsypeme uvařené kroupy a zalijeme cca 300-400ml zeleninového vývaru. Chcete-li mít rizoto hezky barevné, rozmixujte ve vývaru nejdřív pár kousků upečené řepy. Necháme kroupy, aby nasákly tekutinu, a nakonec dochutíme solí, pepřem a najemno nastrouhaným parmezánem. Rizoto by mělo mít krémovou konzistenci.

Servírujeme na talíře a na vrch dáme kousky pečené řepy a dýně. Pokud máte rádi, tak přidejte i kousek čerstvého kozího sýra. Několik vlašských ořechů na konec už vše dotáhne k dokonalosti.

 

Ovesná kaše schovaná ve vaflích  

Tenhle recept mám moc ráda a vím, že s ním po ránu vykouzlím úsměv na rtech celé rodině 🙂 Vždy mě potěší, když ze zdravých ingrediencí vytvořím opravdu vynikající dobrotu, která navíc tělu dodá spoustu živin a energie.

Večer si namočíme 200g ovesných vloček do 400ml vody. Osolíme špetkou soli, promícháme a dáme do lednice.

Ráno dáme tuto směs do mixéru, přidáme jedno vejce, jeden zralý banán, lžíci třtinového cukru, lžičku skořice, lžičku kypřícího prášku a 50g rozpuštěného kokosového oleje. Vše důkladně rozmixujeme. Pak ze vzniklého těsta ve vaflovači pečeme křupavoučké vafle.

Zdobení nechám vaší chuti a náladě. Já je mažu buď domácí marmeládou nebo ořechovou pomazánkou (velký výběr mají kluci v Sýrárně ;), zdobím na kokosovém oleji opečenými půlkami banánu či jiným ovocem, posypu trochou domácí granoly a navrch dám lžíci jogurtu nebo zakysané smetany.

Vylízané talíře vám zaručuji 🙂

Autor a foto: Lucka Martinová

Žádné komentáře

Přidejte svůj komentář