Listopadové recepty

Listopadové recepty

Lucie Martinová si pro vás opět připravila chutné a výživné recepty. Tentokrát se jedná o zahřívající zeleninové kari, ovesné lívance a tematicky také o svatomartinskou husu. Dobrou chuť!

Zeleninové kari

Ingredience:

2 lžíce kokosového nebo sezamového oleje

½ cibule, nakrájená najemno

½ dýně Hókkaidó bez semínek, nakrájené na kousky

1 větší nebo 2 menší mrkve, nakrájené na kousky

1 plechovka krájených rajčat

200 ml kokosového mléka

hrst červené čočky (omáčku krásně zahustí a dodá bílkoviny)

1 lžička semínek koriandru (nebo mletého)

1 lžička fenyklu

1 lžička římského kmínu (kumínu)

1 lžička kurkumy

špetka skořice

Cayenský pepř nebo chilli podle chuti

1 kafrový list (nemusí být, pokud nemáte doma)

sůl, pepř

zázvor, kousek velký asi jako palec

½ limetky, vymačkaná šťáva

hrst listů čerstvého špenátu (nemusí být)

čerstvý koriandr na ozdobení

Basmati rýže jako příloha a opražené kešu ořechy na posypání

Postup:

Na rozehřátém oleji orestujeme nejprve koření, které je v celku a po chvilce i mleté. Pozor, ať se nepřipálí, vše musí probíhat svižně. Ve chvíli, kdy se jen rozvoní, přidáme cibuli. Krátce ji osmahneme a přidáme nakrájenou zeleninu a hrst čočky. Zalijeme rajčaty a popřípadě trochou vody nebo vývaru, přidáme sůl, pepř a kafrový list. Dusíme do měkka, ale pozor, zelenina by neměla být úplně rozvařená! Pak přidáme kokosové mléko a ještě chvíli povaříme. Nakonec vhodíme hrst špenátu a necháme ho jen krátce zavadnout. Dochutíme vymačkanou šťávou z najemno nastrouhaného zázvoru a limetkovou šťávou. Podáváme s čerstvě udušenou Basmati rýží, sypeme koriandrem a opraženými kešu.

Ovesné lívance s jablky

Ingredience na cca 12 lívanců:

100 g ovesných vloček (mohou být i pohankové)

100 ml mléka živočišného nebo rostlinného

2 menší domácí vejce

1 menší jablko

½ banánu

½ lžičky kypřícího prášku bez fosfátů

špetka skořice

špetka soli

Postup:

Všechny ingredience na lívance rozmixujeme na těsto o trochu hustší než palačinkové. Smažíme na rozpáleném oleji nebo ghí z obou stran dozlatova.

Zdobíme podle chuti. Ideálně švestkovými nebo jablečnými povidly, podušenými jablky a zakysanou smetanou.


Pečená svatomartinská husa 

Recept na tu svou dobrou husu nebo kachnu má asi každý v rodinné kuchařce ten svůj. Já jsem dlouho pátrala, jak zajistit, aby bylo maso opravdu měkké tak, že „odpadá od kosti“. Jako se vším ostatním je to podle mé zkušenosti tak, že čím méně úsilí, tím lepší výsledek.

Tedy – peču husu (nebo i kachnu) dlooooouho na cca 120 stupňů.

Buď klasicky v troubě nebo v pomalém hrnci (slow cooker).

Někdo peče husu klidně i přes noc. Já většinou dělám jen stehna a těm úplně stačí 6-7 hodin v troubě/pomalém hrnci.

Husu jen osolím a posypu kmínem. Nic víc není potřeba. Nepodlévám, nemastím. Maso má tuku dost, ten se pomalu rozpouští a maso se peče ve svém vlastním tuku, konfituje.

Pekáč nebo hrnec přiklopím a dám do trouby. A mám spoustu času na jiné věci, protože vše se dělá úplně samo. Ke konci pečení jen odeberu přebytečný tuk a dám na chvíli maso pod gril, aby zezlátla kůže.

Podávám s klasickým nebo kedlubnovým zelím a s domácími bramborovými knedlíky.

A jaký je ten váš tajný recept na nejlepší svatomartinskou husu?

Text i fotografie: Lucie Martinová

Žádné komentáře

Přidejte svůj komentář

4 × two =