Lednové tipy z Lucčiny kuchyně

Lednové tipy z Lucčiny kuchyně

Salát s pečenou kořenovou zeleninou, quinoou a cizrnou

Po tom všem vánočním a novoročním hodování je tenhle teplý salát přímo balzámem nejen pro náš trávící systém, ale i pro duši. Zahřeje, zasytí, je plný sezónní kořenové zeleniny a navíc dodá tělu kvalitní rostlinné bílkoviny.

1 velká červená řepa, omytá (nebo oloupaná) a nakrájená na osminy

1 červená cibule, nakrájená na osminy

2 mrkve, oloupané a nakrájené na šikmá kolečka

2 pastiňáky nebo petržele, oloupané a nakrájené

100g quinoy

70g cizrny, uvařené nebo sterilované

4 lžíce olivového oleje

špetka soli

špetka pepře

špetka tymiánu

zálivka:

4 lžíce olivového oleje

2 lžíce omáčky tamari

2 lžíce balzamikového octa

1 lžíce javorového sirupu

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Plech vyložíme pečícím papírem. Všechnu nakrájenou zeleninu dáme do větší mísy, přidáme olej, sůl, pepř, tymián. Všechno dobře promícháme, aby se zelenina hezky obalila ochuceným olejem. Rovnoměrně rozprostřeme na plech a pečeme cca 30 – 40 min. Mezitím si propláchneme quinou vroucí vodou (to abychom ji zbavily případné hořkosti) a se špetkou soli dáme vařit. Této pseudoobilnině stačí, když se vaří 2 – 3 minuty a pak ji necháme pod pokličkou cca 15 minut dojít a nakonec načechráme vidličkou. Cizrnu je lepší mít uvařenou do zásoby nebo použít tu v nálevu. Pokud ji chcete vařit, je dobré ji mít přes noc namočenou a pak v nové vodě bez soli vařit v tlakovém hrnci cca 30 minut.

Zálivku připravíme promícháním všech ingrediencí. Mě se to nejlépe dělá v malé uzavíratelné sklenici.

Když je zelenina upečená, nasypeme k ní uvařenou quinou a cizrnu a nalijeme zálivku. Vše dobře promícháme a můžeme servírovat…

Kdo má rád, může navrch dát trochu feta sýra, kozího sýra nebo mozarelly. Křupavost dodá i pár opečených dýňových nebo slunečnicových semínek.

 

Chai tea

V záplavě svařáků, grogů, vaječných likérů a jiných energetických bomb vezmete určitě zavděk nápoji, který vás zahřeje, povzbudí a přitom po něm nebudete ospalí ani opilí 🙂

Do malého kastrolu dáme dva kousky celé skořice, malý kousek zázvoru (jako palec…ale vyzkoušejte a množství upravte podle chuti) nakrájený na kousky, 4-5 hřebíčků, 3 kousky kardamonu, špetku anýzových a fenyklových semínek. Zalijeme jedním litrem vody a vaříme cca 10 minut. Na konci vaření přidáme na 5 minut  kvalitní černý čaj (nejlépe sypaný) opět podle chuti. Na závěr přidáme do nápoje mléko. Tradičně se chai tea dělá s kravským mlékem, pokud však chcete, můžete ho nahradit kokosovým nebo jakýmkoli jiným rostlinným mlékem.

Chcete-li nápoj bez teinu, použijte čaj roibos.

Pokud chcete, můžete nechat vývar z koření samostatný a každý si nalije mléko podle chuti až do hrnku.

Podle potřeby a chuti slaďte třtinovým cukrem nebo medem. Pijte ještě teplý…

Žádné komentáře

Komentáře jsou uzavřeny