Z Kátiny zářijové kuchyně

Z Kátiny zářijové kuchyně

Jablkovo-hruškový tarte tatin

Tento lehký koláč budete mít díky koupenému listovému těstu připravený za pár minut.

Začneme očištěním a naporcováním ovoce na centimetrové měsíčky. Začíná sezóna hrušek a jablíček, můžete ale použit také broskve nebo meruňky, které ještě najdeme na pultech obchodů.

Na nepřilnavé pánvi rozehřejeme 100g másla a vsypeme 2 lžíce cukru, zrnka z půlky vanilkového lusku a půl lžičky skořice. Až cukr zkaramelizuje, naskládáte do pánve ovoce, stejným způsobem jako ho budete rovnat do koláčové formy, tak poznáte, zda máte připravené dostatečné množství ovoce. Zmírníme teplotu a necháme probublat přibližně 15 minut. Změklým ovocem obaleným karamelem vyskládáme formu a přikryjeme listovým těstem, které jsme vykrojili do tvaru formy. V předehřáté troubě pečeme koláč na 175 stupňů 20-25 min. Koláč necháme ve formě vychladnout. Poté ho vyklopíme, naporcujeme a servírujeme s kopečkem mascarpone nebo vanilkové zmrzliny.

Křupavý salát s kozím sýrem

Jste-li příznivci kozího sýru, tento salát si zamilujete. Salát je stejně vynikající s gorgonzolou a plátky hrušky. Použila jsem bio zrající kozí sýr, syrovou červenou řepu, rukolu, pár hodin předem namočené vlašské ořechy, aby získaly chuť čerstvosti a odplavily se nežádoucí látky, které navazují hořkou chuť, olivový olej, med a sůl.

V míse smíchejte rukolu nebo jiné zelené listy, která zrovna máte po ruce, s nahrubo nastrouhanou červenou řepou a ořechy. Vedle v misce vyšlehejte zálivku z olivového oleje a medu a dle potřeby osolte. Dresink vlijeme k salátu a pečlivě promícháme. Salát rozdělíme na talíře a poklademe plátkem nebo kousky sýra.

Pozn. – množství surovin přizpůsobte počtu osob a vlastní chuti

Lehké snadné lasagne (2 porce)

Připravíme si pláty lasagní a dvě omáčky.

Omáčka z cukety: nahrubo nastrouháme střední cuketu, osolíme a necháme vypotit. Po 10 minutách cuketu vyždímáme a krátce osmahneme na olivovém oleji. Přidáme nadrcené 2 stroužky česneku, nastrouháme muškátový oříšek dle chuti a po změknutí cukety odstavíme z ohně. Po vychladnutí vmícháme 250g ricoty.

Rajčatová omáčka: Zralá sladká rajčata pokrájíme a na olivovém oleji podusíme s 1 stroužkem česneku a čerstvým oreganem asi 15 minut. Dochutíme solí a špetkou chilli. Pokud Vám vadí slupky, nejprve rajčata spařte a oloupejte.

Na dno zapékací formy nalijeme polovinu rajčatové omáčky, poklademe pláty lasagní, následuje vrstva cukety, plát lasagní, zbytek rajčatové omáčky a nakonec na kolečka nakrájená rajčata a oregano. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 20 min. Na konci pečení nebo až na talíři posypeme parmazánem.

Žádné komentáře

Přidejte svůj komentář

3 + 20 =