Jarní očistné recepty od Lucky

Jarní očistné recepty od Lucky

Řepová polévka s kokosovým mlékem 

Červená řepa je přirozeným zdrojem vitamínu a minerálů, které játra potřebují pro plnění své funkce. Odstraňuje škodlivý tuk z jater a tím je očišťuje.

Ingredience:

4 červené řepy okoukané a nakrájené na kostky

400ml kokosového mléka

1 lžíce přepuštěného másla (ghí)

1 lžíce koriandru

2 lžíce římského kmínu

1 lžíce anýzu

1 čajová lžička kurkumy

chilli paprička podle chuti

1 cibule

1 lžička soli

1 lžíce šťávy vymačkané z nastrouhaného zázvoru

čerstvý koriandr na zdobení

Na ghí orestujeme nejprve celé, potom mleté koření a nakrájenou cibuli. Přidáme červenou řepu, podlijeme vodou, osolíme a dusíme do změknutí. Podle potřeby doléváme vodu. Když je řepa uvařená, přidáme kokosové mléko a ještě pět minut vaříme. Nakonec vše rozmixujeme ponorným mixérem na hladký krém. Dochutíme zázvorovou šťávou a na talířích zdobíme čerstvým koriandrem.

 

Kičadi 

Je to základní ajurvédský pokrm, který posiluje trávení a zároveň čistí. Kombinuje obilniny s luštěninou tak, aby došlo k co nejlepšímu využití živin. Kurkuma je koření s výraznými protizánětlivými účinky. Podporuje tvorbu trávicích enzymů a podporuje očistu jater. Její účinky jsou mnohonásobně vyšší pro kombinaci s pepřem.

Ingredience:

2 lžíce olivového ghí (přepuštěné máslo) nebo kokosového oleje

1 šálek basmati rýže

1 šálek mungo fazolí (předem namočených) nebo červené čočky

4 šálky vody

1 lžička římského kmínu

1 lžička celých hořčičných semínek

1 lžička mleté kurkumy

1 lžička mletého koriandru

½ lžičky fenyklu

½ lžičky sušeného zázvoru nebo kousek čerstvého na jemno nakrájeného

špetka skořice

špetka černého pepře

1 pórek nebo 1 větší cibule

sůl podle chuti

Do základu je možné přidat jakoukoli další zeleninu a bylinky podle chuti a sezóny (mrkev, dýně, petržel, pastiňák,…)

V hrnci rozpálíme ghí nebo kokosový olej a necháme na něm za stálého míchání zpěnit nejprve celé koření a až se rozvoní, přidáme i mleté. Pak přidáme na malé kousky nakrájenou zeleninu a nakrájený pórek nebo cibuli. Trochu orestujeme, aby se vše obalilo olejem s kořením. Do směsi přidáme rýži a mungo fazole nebo čočku, zamícháme a chvíli restujeme. Přilijeme horkou vodu nebo zeleninovým vývarem a vaříme zhruba 20-25 minut až je zelenina i rýže měkká, postupně můžeme dolévat vodu. Jídlo osolíme a zamícháme. Přidáním většího množství tekutiny vznikne výborná polévka. Kdo má chuť, může při servírování pokrm pokapat pár kapkami citrónu nebo limetky pro osvěžení. Posypeme čerstvými bylinkami, výborně se hodí koriandr.

 

Autor a foto: Lucka Martinová

 

Žádné komentáře

Přidejte svůj komentář

5 × five =