Dýňová polévka s kokosovým mlékem

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

1 dýně Hókkaidó

1 mrkev

½ hrnku červené čočky

1 – 2 lžíce kokosového oleje

kousek zázvoru

(pokud chcete exotičtější chuť, můžete přidat i kurkumu, koriandr nebo chilli)

svitek skořice

1 menší cibule

1 stroužek česneku

zeleninový vývar

sůl a pepř podle chuti

plechovka kokosového mléka

čerstvý koriandr a dýňová semínka na ozdobení

 

Dýni omyjeme, rozpůlíme a vydlabeme z ní semínka. Pak dužinu (i se slupkou) nakrájíme na kostky. Nakrájíme také očištěnou mrkev. V hrnci rozehřejeme kokosový olej a zvolna na něm orestujeme na drobno pokrájenou cibuli, česnek a zázvor. Po chvilce přidáme koření a chvíli mícháme, aby se nepřipálilo. Vhodíme nakrájenou dýni, mrkev a čočku a krátce zarestujeme. Podlijeme vývarem, aby bylo vše ponořené, a vaříme do změknutí zeleniny. Nakonec vlijeme kokosové mléko, osolíme a opepříme podle chuti. Vyndáme svitek skořice a tyčovým mixérem rozmixujeme na hladký krém. Je-li polévka příliš hustá, přidáme trochu vývaru nebo převařené vody. Servírujte v miskách ozdobené čerstvým koriandrem a dýňovými semínky.

 

Autor: Lucie Martinová

Žádné komentáře

Komentáře jsou uzavřeny