Jarní frittata & Avokádová omáčka

Jarní frittata & Avokádová omáčka

Jarní zeleninová frittata

Znáte fritatu? Francouzskou omeletu, do které se dá “schovat” téměř cokoli?

Já jí mám moc ráda nejen pro její chuť a variabilitu, ale hlavně pro praktičnost a rychlost přípravy. Ať je vaše lednice i v tom nejúspornějším režimu, vždy se v ní najde něco, co se do frittaty hodí.

Zamilovala jsem si ji loni na dovolené na Novém Zélandu, kde k běžnému vybavení kuchyně patřila velká elektrická pánev. Pro frittatu jako stvořená.

Základ frittaty tvoří vajíčka. Pokud chcete jemnější a nadýchanější verzi, můžete přidat trochu klasické nebo zakysané smetany.

A pak už jen kouzlíte podle chuti a fantazie. Výživnější a sytější verzi zajistí plátky předem uvařených brambor, případně kousek kvalitní šunky. Jakákoli zelená zelenina a bylinky jsou nutností.

Pak už si jen můžeme pohrát s chutí a vůní sýru navrch. Hodí se parmezán, feta i kozí sýr.

Moje oblíbená varianta:

Na pánvi na kousku přepuštěného másla krátce orestujeme plátky předem uvařených brambor. Mezitím si v misce rozmícháme vejce (cca 2 ks na osobu) se smetanou, špetkou soli a pepře. Do pánve k plátkům brambor vhodíme hrst mladého zeleného hrášku a pár listů špenátu. Necháme chvíli zavadnout a přilijeme vaječnou směs. Posypeme jakýmkoli nastrouhaným nebo rozdrobeným sýrem podle chuti a bylinkami. Zaklopíme a necháme dojít. Hotová frittata není vysušená, ale naopak krásně měkká. Nenechte vajíčka přesušit!

Pak už jen přesuňte na talíře a pochutnejte si! A pozor! Tohle jídlo se skvěle hodí ke společné konzumaci “z jedné pánve”. Jen u toho dávejte pozor, abyste z obavy, že na vás nezbyde, příliš nehltali! 🙂

Avokádová omáčka na těstoviny 

Recept je tak jednoduchý, že je mi trochu trapné vydávat ho za recept 😀

Posuďte sami…

Do mixéru vložíme jedno zralé avokádo, přilijeme 100 ml rostlinné nebo živočišné smetany, 1 stroužek česneku, hrst nastrouhaného parmezánu, 2 lžíce citronové šťávy, sůl a pepř podle chuti. Kdo má rád ostřejší chuť, může přidat kousíček sušené chilli papričky.

Vše rozmixujeme na hladký krém.

Uvaříme těstoviny na skus a omáčku s nimi promícháme. Pokrm už není třeba nijak prohřívat. Právě uvařené těstoviny omáčku zahřejí a jídlo bude teplé “tak akorát”.

Můžeme přidat růžičky podušené brokolice nebo kousky krátce otestované cukety.

Zdobíme parmezánem a bylinkami podle chuti.

Autorka textu i fotografií: Lucie Martinová

Žádné komentáře

Přidejte svůj komentář

18 + 1 =