Lucčiny prázdninové recepty

Jahodovo-rebarborové muffiny  300g špaldové mouky (půl na půl hladká a celozrnná) 125g másla 250ml bílého jogurtu 150g třtinového cukru kypřící prášek bez fosfátů 1/2 lžičky jedlé sody 1 lžička skořice 1/2 lžičky vanilky 2 vejce 2 lžíce ovesných vloček hrnek očištěných a pokrájených jahod a hrnek pokrájené rebarbory Ve...

Více

Kdy jindy než teď

Brouzdám se mezi hřejivými vlnkami, masíruji nožky o písečné varhánky, nikde ani živáčka, kilometry dlouhá pláž jako by mi patřila. Jen já, moře, ticho a špitající myšlenky rekapitulující uplynulých osm měsíců. Nezdá se to tak dlouho, kdy jsem se rozhodla žít. Žít svobodně. Žít naplno. Připojila jsem se ke...

Více

Jarní frittata & Avokádová omáčka

Jarní zeleninová frittata Znáte fritatu? Francouzskou omeletu, do které se dá “schovat” téměř cokoli? Já jí mám moc ráda nejen pro její chuť a variabilitu, ale hlavně pro praktičnost a rychlost přípravy. Ať je vaše lednice i v tom nejúspornějším režimu, vždy se v ní najde něco, co se...

Více

Splněné sny Barmánce

Během objevování krás a tajů Bagan, městečka s hlubokou historií obklopeným pagodami a chrámy, jsem se setkala s mladým sympaťákem, který se kromě průvodcování věnuje vyučování angličtiny barmských dětí v klášteře. Zaujal mě nejen charismatickým vzhledem, ale i stylem prohlídek, které vede ve velmi přátelském a otevřeném duchu, navíc v brilantní...

Více

Z Lucčiny květnové kuchyně

Avo toast  Skvělé, rychlé, lahodné a zároveň výživné jídlo. Hodí se na snídani, svačinu i lehkou večeři. Vydlabeme dužinu z půlky zralého avokáda a rozmačkáme s trochou citrónové šťávy, solí, pepřem, trochou česneku (já použila domácí pesto z medvědího česneku) a, pokud máte rádi, s trochou chilli nebo kouskem...

Více

Májová jóga ve dvou

„Byl pozdní večer, první máj, večerní máj…“ byl jógy čas. Pozvěte v květnu Vašeho partnera či partnerku na netradiční rande – na rande s jógou. Obměnili jsme pro Vás oblíbenou sestavu Pozdrav slunci tak, abyste si ji mohli zacvičit ve dvou. Společná jóga Vám dá prostor nejen pro nové společné prožitky...

Více

Jin a jaro

Jaro je podle tradiční čínské medicíny začátkem přírodního cyklu, kdy začíná energie stoupat nahoru. Zatímco od podzimu si jak příroda, tak i naše těla, hromadila a ukládala, teď je čas všeho přebytečného se zbavit, nechat to jít. Naše tělo startuje přirozené očistné procesy, kterým velí především játra a žlučník....

Více

Jarní očistné recepty od Lucky

Řepová polévka s kokosovým mlékem  Červená řepa je přirozeným zdrojem vitamínu a minerálů, které játra potřebují pro plnění své funkce. Odstraňuje škodlivý tuk z jater a tím je očišťuje. Ingredience: 4 červené řepy okoukané a nakrájené na kostky 400ml kokosového mléka 1 lžíce přepuštěného másla (ghí) 1 lžíce koriandru...

Více

Zimní zelný salát

1/2 hlávky bílého zelí 1 červená řepa 1 mrkev 1 jablko kousek křenu velký jako palec 1/2 citrónu (vymačkaná šťáva) sůl a pepř podle chuti 3 lžíce bílého jogurtu nebo zakysané smetany 1 lžíce medu 1 lžička dijonské hořčice Zelí nastrouháme, dáme do velké mísy, posolíme a promačkáme rukama,...

Více

Hřejivá voňavá polévka z pečené zeleniny

Suroviny: 1 l zeleninového vývaru 1/2 hlávky brokolice rozebrané na růžičky 1 fenykl 2 mrkve 1 petržel 1 brambor nebo batát 200 g uvařené cizrny 2 stroužky česneku olivový olej sůl 1 lžička semínek koriandru 1 lžička fenyklu 1/2 lžičky skořice 1/2 lžičky kurkumy 1 lžička sladké papriky 1/2...

Více

O odpuštění aneb díkybohu za selfíčko…

Znáte to, jak Dušek mluví o odpuštění? O tom, že „odpustit“ znamená doslova „od-pustit“, tedy nechat něco odejít, abychom v sobě uvolnili místo, aby nevzniknul přetlak. Nejen fyzický, ale hlavně ten emoční. Protože od-pustit na té emoční rovině je jedna z nejtěžších zkoušek, které nás v životě potkávají. V posledních měsících a vlastně...

Více

Když ticho promluví

Navštívit ašrám byla jedna z mých tužeb ještě za mého působení v korporátní společnosti. Vzpomínám si na chvíli, kdy se mi kolegyně zmínila o své sestře, která zrovna byla na cestě do Thajska za touto zkušeností. Říkala jsem si – jednou mě to taky čeká, netušíc, že za pár let budu...

Více

PRVNÍ DNY V INDII – DILÍ

Loučím se s Myanmar. Tady jsem poznala, co znamená být opravdově šťastná. Podvědomě cítím, že se vrátím a ztracený přívěsek z náramku ve tvaru srdce je toho symbolem. Nechávám tady kus sebe. Teď je ale čas posunout se dál. Nikdy předtím jsem netoužila seznámit se s Indií tak jako poslední měsíce...

Více

PADMA MUDRA – LOTOSOVÝ KVĚT

Při praktikování této mudry vaše ruce napodobují rozkvétání lotosového květu a symbolizují tak otvírání vašeho srdce. Praktikování padma mudry pomáhá rozproudit energie čtvrté, tedy srdeční, čakry. Jsou to energie jako láska, pochopení, odpuštění, soucit a laskavost. Protože otvíráme srdce, pracujeme také s prvním principem jógy – ahimsou (nenásilí), a probouzíme...

Více

HATHA JÓGA – CESTA K SOBĚ

Naše doba si z jógy vzala hlavně tělesné pozice, z nich vzniklo ucelené cvičení, a to se momentálně opět rozrůzňuje a větví. Hatha jóga si ponechává jak název, s nímž se pojí už dobrých pět století, tak i svou hlavní aspiraci. Tou je výrazné zpomalení až zastavení mysli. Protože...

Více

Lednová předsevzetí na podložce  

Vánoce máme šťastně za sebou a před sebou celý nový rok 2018. Možná jste do toho roku vstoupili s nějakými předsevzetími, možná s pár kily navíc, možná s přáním chodit více na jógu, ale času není dost… Pokud si chcete aspoň trošku doma zacvičit sami, máme tu pro Vás jednoduchou sestavu na...

Více

Vánoční čas v Myanmar (Barmě)

Zbývají čtyři dny do Štědrého dne, předvánoční přípravy vrcholí, stres a nervozita stoupá. Tak si pamatuji obrázek mé rodné země v předvánočním období. V Myanmar je to den jako každý jiný, klidný a mírumilovný. Plná dojmů se vracím nočním autobusem z dvoudenní seznamovačky s další tváří této pestrobarevné země. Zavítala jsem do...

Více